Margareta Åberg, LRFs grisexpert, Verksamhetsledare inom Sveriges Grisföretagare om GMO-djurfoder

from: margareta.aberg @ lrf.seMargareta_Abergwebb
till: hejda.gmo @ gmail.com
datum: 30 januari 2014 10:40
ämne: Re: Påminnelse Re: Angående djurfoder
skickat från: lrf.se

Har svarat genom LRF o Jan Eksvärd
Med vänlig hälsning,
Margareta

Skickat från min iPhone
——-
Publicerad 2013-09-27

GMO-fri soja kvarstår
Den 9 september fattade den svenska mjölkbranschens högsta beslutande råd, Mjölkdelegationen, beslut om att fodret till svenska kor även framöver ska vara fritt från GMO. Beslutet leder troligen till att även de övriga animalieproducerande grenarna fortsätter med GMO-fritt foder.
(…..)
Mjölkdelegationens beslut får troligen som konsekvens att även gris och fjäderfä fortsättningsvis hänvisas till GMO-fri soja, som i dagsläget är ungefär 50 öre dyrare per kilo än GMO-soja. Foderindustrin har svårt att hantera både GMO-soja och GMO-fri soja i samma fabrik. Anledningen är den lagstiftning som säger att foder som kan innehålla GMO måste märkas.
– Det är så att säga en nolltolerans för minsta lilla spår av GMO i foder som ska vara GMO-fritt, berättar Sven Hellberg, segmentschef foder på Lantmännen. Det innebär att om vi tillverkat ett foder med GMO-soja på en fabrikslinje så måste vi renköra den linjen innan vi kan tillverka ett foder som ska vara GMO-fritt på den linjen, och renkörning tar tid och kostar pengar, säger han.
– Det är annorlunda när man tillverkar till exempel eko­logiskt foder efter konventionellt. Då är det en överenskommelse som styr och det är acceptabelt att det ekologiska fodret kan innehålla spår av konventionella råvaror, berättar Hellberg. En lagstiftning, som det är frågan om i fallet med GMO är mycket strängare, konstaterar han.
En lösning på problemet skulle kunna vara att använda GMO-soja i vissa fabriker och GMO-fri soja i andra, men då skulle transportkostnaderna öka markant eftersom Sverige är så avlångt.
(Läs mer på Grisföretagaren)

Annonser