23 oktober kl.14-16: Nya rön om Roundup + Erfarenheter från Nord- och Sydamerika, där GMO odlas

Välkommen till detta evenemang med presentation av en ny rapport om odling av GMO-grödor och en ny dokumentärfilm ”Växande Tvivel”

Datum: 23 oktober 2012
Tid: 14-16 (senast 17)
Språk: Engelska
Plats: Nationalmuseets biografsal (ingång genom museets huvudingång) i Köpenhamn, Danmark
Adress: Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, DK-1220 København K Tel. +45 3313 4411 (Karta)
Anmälningar: Skicka epost till Roundup.dk@greenpeace.org

OBS: Om du inte kan delta, men skulle vilja få en kopia av filmen, vänligen kontakta oss på epostadressen ovan.

En prognos för Europa: Vilka lärdomar kan vi dra från genetiskt modifierade herbicidtoleranta grödor som odlas i stor skala i Argentina och USA?

26 genetiskt modifierade grödor väntar för närvarande på godkännande inom EU. 19 av dessa är genetiskt modifierade för att bli toleranta mot herbicider, alltså växtgifter som bekämpar alla sorters växter.

Program:

1. Statistik och nya rön om Roundup ifall Europa börjar odla GMO-grödor av Dr Charles Benbrook
2. Erfarenheter från Nord- och Sydamerika, där GMO odlas: Vi ser filmen Growing Doubt (20 min) och lyssnar på amerikanska lantbrukarna Wes Shoemyer (Missouri) och Wendel Lutz (Illinois)
3. Konkreta fördelar med att inte odla GMO-grödor: Dansk lantbrukare berättar om hur han ställt om och inte längre använder Roundup-tolerant GMO-foder på sin gård, med Ib Borup Pedersen

Bakgrund:

I Sverige har kemikaliebolaget Monsantos ogräsmedel Roundup (aktiv ingrediens: glyfosat) varit uppmärksammat av experter och i media under många år. Det finns många frågetecken kring glyfosat och nedbrytningsprodukten AMPA som kan spridas och läcka till yt- och grundvatten, där dessa gifter kan skada växt- och djurlivet och slutligen hamna i vårt dricksvatten. Det finns ett stort behov av att granska glyfosat och användningen av Roundup och se över vilka risker dessa bekämpningsmedel egentligen innebär för människor, djurliv och miljö.

Användning av herbicider och problemet med resistens strider mot det svenska miljömålet om en giftfri miljö. Utvecklingen av fler ogräs med resistens mot olika herbicider verkar trolig, ju mer Roundup används. Glyfosat kan påverka den biologiska mångfalden på flera sätt. Det kan ha både kort- och långsiktiga, samt direkta och indirekta negativa effekter. Allt fler rapporter tyder på att glyfosat kan ha skadlig effekt på vattenlevande organismer som ett resultat av ämnets vanliga användning i jordbruk och skogsbruk. Roundup innehåller även andra ämnen än glyfosat för att giftet ska tränga in i plantorna., dock görs i stort sett alla toxikologiska studier bara på den aktiva ingrediensen (glyfosat) utan att ta hänsyn till hur Roundup egentligen fungerar.

Jordbruksekonomen Dr Charles Benbrook fick av Greenpeace i uppdrag att göra den första studien någonsin för att försöka se hur länder i Europa skulle påverkas ifall man tillåter odling av genetiskt modifierade herbicidtolerant majs, soja och sockerbetor.

Greenpeace har också rest till Argentina och USA för att prata med bönder och besöka deras samhällen för att se hur herbicidtoleranta GMO-grödor och odling i form av monokultur (en enda GMO-gröda på mycket stora arealer, som besprutas med Roundup från luften med flygplan) har påverkat deras ekonomi, miljö och hälsa.

Vittnesmål från Argentina och USA och Dr Benbrooks prognos ger en mycket bister bild av ett framtida Europa: Dramatisk ökning av ogräsmedelsbesprutning och förstörelse av landsbygden kan vara verklighet före 2025, ifall herbicidtoleranta genetiskt modifierade grödor godkänns.

Greenpeace inbjuder er som är intresserade av ogräsmedlet Roundup och GMO-frågor från både Sverige och Danmark att komma till Köpenhamn för en spännande chans att se dokumentärfilmen som visar verkligheten i Argentina och USA, följt av Dr Charles Benbrook presentation av sin studie (på engelska). Du kommer också att få träffa Wes Shoemyer och Wendel Lutz – två amerikanska bönder som deltar i filmen, som personligen upplevt den katastrof för jordbruket och samhället som orsakats av herbicidtoleranta GMO-grödor. Ställ gärna frågor! De är just nu i Europa för att varna europeiska jordbrukare: Följ inte det amerikanska exemplet.

Läs mer 20121023_invitation_kph_GMO

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: