29 maj kl 18.30 informationsmöte i Lund: Monsantos GMO-majs MON810 odlas i Skåne

OBS!
Monsantos MON810 förbud:
Ungern, Österrike, Frankrike, Grekland, Tyskland och Luxemburg
– Polen meddelade att det kommer att förbjuda MON810 också.

Inbjudan till informationsmöte 29:e maj i Lund
Nytt forskningsprojekt kring genmodifierad majs

Lunds universitet är med i ett forskningsprojekt som kommer att innebära ett fältförsök av Monsantos GMO-majs MON810 i Borgeby i Skåne i sommar. Syftet är att jämföra förekomsten av insekter i konventionell och genmodifierad majs. Biodlare och andra intresserade i området bjuds nu in till ett informationsmöte om projektet.

Den genmodifierade majsen är godkänd för odling i Europa och för användning som livsmedel och foder. Men ett avgörande från EU-domstolen förra året slog fast att pollenet från majsen inte formellt är godkänt att förekomma i honung.

Syftet med mötet är att ge information om försöket och att svara på frågor. Mötet inleds med en presentation av Tina D´Hertefeldt från Lunds universitet som leder majsförsöket. Därefter informerar Jordbruksverket om vilka regler som gäller för GMO-odling och svarar på frågor om det.

Därefter är det tid för frågor och dialog till exempel om vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra att bin flyger till försöket för att hämta pollen.

Välkommen till informationsmöte

Plats: Röda rummet, Ekologihuset, Sölvegatan 37 i Lund.
Vägbeskrivning:
http://g.co/maps/47xa9
Tid: 29:e maj, kl. 18.30

Mer information
Forskningen är en del av ett europeiskt projekt. Syftet är att inventera vilka insekter som finns i majs i Sverige för att kunna utvärdera eventuella negativa effekter av majssorten MON 810. Försöksytan planeras att vara 20 rutor á 10 × 10 meter, varav 10 kommer att sås med MON 810 och 10 med konventionell majs.

EU-projektets webbplats: Amiga, Assessing and Monitoring the Impacts of Genetically modified plants on Agro-ecosystems; www.amigaproject.eu

Kontaktperson Tina D´Hertefeldt, Lunds universitet, tfn 046-2223775

6 svar

  1. är det verkligen så svårt att ta ställning!”#¤%&/()

    http://www.bohusbin.se/index.php?page=11

  2. En ren skandal. En majs som Europas länder har kämpat hårt för att bli av med ska nu greenwashas av ingen mindre än Sverige, naturligtvis, vilket annat land skulle ta sig för med dylik sysselsättning.

  3. BORT MED SKITEN! Det är redan bevisat att det kommer förstöra alla bin och grödor inom snar framtid. Och inte fan kommer GMO-mat stoppa jordens hunger. Det kommer bara bli katastrof… Usch. Vidrigt är vad det är. Köp EKOLOGISKT och närproducerat!

  4. Bilden på mannen med säden ovanför säger ju allt om Monsanto! Vi ska äga alla fröer o s v. Det är deras mål att få kontroll över all odling av växter för humankonsumtion o foder helst i hela världen. Om det skulle bli så (gud förbjude) så skulle det snart vara ute med både människor djur insekter o hela den biologiska mångfald som trots allt finns om man ser till hela världen, alltså på odlade växter! Men säkert även även på den vilda faunan. Detta genom inblandning från genmanipulerade släktingar som odlas. Åkersenap t ex som ju är släkt med raps. Trots att dessa bolag är både penningstinna o maktgalna så måste de motarbetas så mycket det går!!

  5. […] inbjuder till informationsmöte 29:e maj i Lund om ett nytt forskningsprojekt kring genmodifierad majs, där Lunds universitet är med. Det är ett […]

  6. Detta var det mest vansinniga jag har hört!! Vad gör vi???

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: