Hur myndigheter vägrat ta itu med frågan om GMO-smittat pollen i honung

Att välja väg: GMO eller naturliga grödor
2011-03-25 av Lars Andersson

Vi ställs hela tiden inför val av utvecklingsväg. Skogsbesprutning, atomkraft, älvutbyggnad och nu GMO. Somliga med beslutsångest blundar för att vi måste välja, och bidrar till att sudda debatten tills vi hamnar i en dimma och inte kan se vad valet handlar om. Deras ”argument” är att vi inte ska polarisera, och inte vara extrema. I själva verket leder det synsättet till att man inte klarar av att ta ställning. ”DDT ? – Nja tack kanske lite lagom, inte vill jag ha nåt extremt förbud. ”

Vilka problem skulle vi få att ständigt hantera om GMO-odling slår rot i Norrbotten?

Förra året startade kommersiell odling av genmanipulerad (GMO) utsädespotatis i Norrbotten. Hushållningssällskapet hade planerat att stå för odlingen, men då det blev klart att det fanns en tydlig opinion som protesterade så gav Hushållningssällskapet klokt upp tanken. Istället anlitade det multinationella kemi- och genteknikföretaget BASF två privata odlare för att genomdriva sina planer i Norrbotten. Vem har inte sedan hört att det skedde en sammanblandning av tillåten och otillåten GMO-potatis, som resulterade i att man tvingades förstöra skörden?

På Sunderbyns Folkhögskola genomfördes häromdagen 22 mars 2011 ett seminarium om GMO. Seminariet är resultatet av att GMO-kritiker förra året begärde en allsidig belysning av GMO-frågan av Hushållningssällskapet i kölvattnet av händelseförloppet. Hushållningssällskapet arrangerade nu seminariet i samverkan med representanter från Naturskyddsföreningen och Nordansmak som varit drivande i kritiken mot GMO.

(…..)

En ljuspunkt stod Samuel Waller för, med Wallers Grönsaksland i Kalix. Han producerar ekologiskt odlade grönsaker för den lokala konsumentmarknaden. Samuel slog ett slag för varumärket Norrbotten. Han underströk att om det etableras en GMO-odling, så drabbas de grannar som odlar konventionellt eller ekologiskt, genom att man inte längre kan garantera frihet från GMO då pollen sprids från GMO-växter. Det skulle förstöra hans möjligheter. Han önskar att vi i stället skulle föra fram det rena och naturliga hos Norrbottensproducerad mat.

Varför ska GMO drabba Norrbotten? Vi ser att det är en begränsad verksamhet globalt, men om det etableras här så förlorar länet en möjlighet som ännu finns. Vi har chansen att göra Norrbotten känt som ett län för ren, naturlig mat av hög kvalitet. Men då måste länets och livsmedelsnäringens representanter agera seriöst och inte fastna i desperata val som GMO-introduktion eller förlängt tillstånd att sälja dioxingiftig fisk.

Lars Andersson, ordförande Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

(Läs mer)

2 svar

  1. Ja det är ju en gång för alla att släpper man loss GMO-grödor så finns de här. Det finns ingen ”ångerknapp”.

  2. Önskar att Norrland ville gå samma väg innan det är någon korttänkt som ger sig på att odla GMO.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: