BASF/PSS GMO-potatisarna stör potatisproduktion i Norrbotten

Se Simon Jonsson, talesman i GMO-frågor för Naturskyddsföreningen i Norrbotten, kommenterar om GMO-potatisar på Nordnytt här.

Se också: GMO mardrömmen hos Wallers på Nordnytt

Minskad GMO-odling nästa år
Publicerat: fredag 26 november kl 15:42, Nyheter P4 Norrbotten

Odlingarna av genmodifierad potatis, GMO potatis, minskar i länet nästa år.

”Det blir mindre än planerat”

Orsaken är att tre partier med GMO potatis där man hittat otillåtna GMO-potatisar nu ska förstöras genom frysning under vintern och det minskar på utsädet till våren.

Jordbruksverket analyserar dessutom dom 12 partier GMO-potatis som finns kvar.

Det kan innebära att även partier där man inte hittat otillåten GMO-potatis kan komma att förstöras.

(Lyssna nyheter på P4)

Mera GMO-potatis har hittats
Publicerat: fredag 26 november kl 08:09, Nyheter P4 Norrbotten

Ännu en potatisknöl av den otillåtna sorten Amadea har upptäckts i ett parti genmodifierad potatis i Norrbotten. Upptäckten gjordes vid Jordbruksverkets inspektion av GMO-odlingarna i Haparanda i veckan.

– Vi har skurit itu 30-35 000 knölar och kollat köttfärg och jämfört skalfärg för att se avvikande sorter. I det här fallet hittade vi en misstänkt potatis som vi skickat in till analys. Det kan vara en Amadea som var kvar, så det handlar om promille i spridning, säger Mattias Laitamaa som odlar GMO potatis på uppdrag av företaget Plant Science Sweden.

Tidigare i höstas fann man 47 plantor av den otillåtna sorten Amadea i fälten med den godkända GMO-potatisen Amflora. Odlingarna finns i Vojakkala och Sävast. Jordbruksverket beslöt redan då att de partier där man hittat den otillåtna sorten skulle förstöras. Tillslut blev det tre partier med sammanlagt elva miljoner potatisar.

– Vi har tippat de sista potatisarna från de icke godkända partierna i plåtcontainrar som är plomberade av Jordbruksverket och i dem finns det temperaturmätare så att vi kan mäta temperaturen i dem och se att potatisen fryser och förstörs, säger Mattias Laitamaa.

Staffan Eklöf på Jordbruksverket anser att det är tillräckligt att kontrollera drygt 30 000 potatisar på det här noggranna sättet för hand.

– Vi valde ut ett parti där vi har sett störst inblandning av Amadea och där andra faktorer gör att det fanns störst chans att påträffa dolda Amadeaknölar, så vi kan känna oss ganska trygga i det, säger Staffan Eklöf.

Däremot är inte saken utagerad med det här. Jordbruksverket har inspekterat samtliga partier med potatis, även de tolv där man inte misstänker någon inblandning av otillåten Amadea och även där kan det bli tal om ytterligare förstöring.

– Nu har vi beslutat om tre partier, men nu kvarstår att besluta om de andra partierna och det ska vi göra när vi fått de data vi behöver.

(Läs mer)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: