2 fälten i Unbyn och 3 i Vojakkala med icke-godkända GMO

Förbud att använda GMO-potatis
Nyheter P4 Norrbotten tisdag 07 september

Jordbruksverket har tillsvidare förbjudit all användning av genmodifierad potatis, GMO potatis. Detta sen plantor av en otillåten GMO-potatis hittats i Norrbotten.

De otillåtna plantorna har hittats bland de godkända GMO-odlingarna i länet.
Något har brustit i hanteringen och både EU-kommissionen och Jordbruksverket vill veta vad.
– Vi är lite förvånade. Det visar att hanteringen har brustit och det trodde vi inte att det skulle göra. Företaget och vi ser väldigt allvarligt på att det måste isärhållas och det som inte är godkänt ska inte få komma ut i odling. Hela systemet bygger på det, säger Staffan Eklöf, handläggare på Jordbruksverket.
Det är på fem fält i Norrbotten, två i Unbyn och tre i Vojakkala, där man odlar den godkända GMO-potatisen Amflora, som plantor av den icke-godkända GMO-potatisen Amadea upptäckts.
Det rör sig om väldigt små mängder och upptäckten gjordes för att Amadean har vita blommor, medan Amflora har färre lilaaktiga blommor.
Det är förbjudet att odla Amadea kommersiellt, den förekommer bara i försöksodlingar. Företaget Plant Science Sweden måste nu utreda vad som har hänt och hur de förbjudna knölarna hamnat i fälten.
– Vi beslutade att de här potatisarna inte får användas, det är ett tillfälligt förbud och vi kräver information på några punkter, säger Staffan Eklöf. Vi vill veta hur inblandningen har gått till och om det finns risk att det finns i andra partier av utsäde. Företaget måste komma in med förslag till en metod för provtagning och analys av potatispartierna avseende renheten.

(…..)

Plant Science Sweden har nu Europas ögon på sig. Det är bara i Sverige, Tyskland och Tjeckien som man tillåter odling av GMO-potatis. I Tjeckien finns också den fabrik som ska utvinna stärkelse ur potatisen för industriell användning inom pappers- och byggindustrin.
Igår kallade EU-kommissionen till möte med de inblandade länderna samt företaget. Man kräver nu en snabb utredning och är nöjd med att Jordbruksverket infört ett tillfälligt förbud.
-– Förbudet innebär de får ta upp den, skörda och lägga i lager, men inget annat, fortsätter Staffan Eklöf.

(Läs mer)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: