Grattis Kalmar en GMO-fri kommun!

Måndag den 29 mars tog Kalmar Kommunfullmäktige följande beslut:

– GMO-lagstiftningen tillåter inte nationella förbud såvida det inte finns regionala områden som är särskilt känsliga för GMO.

– Alla EU-godkända GMO-grödor som anmäls till Jordbruksverket är fria att odlas i Sverige. Kalmar kommun kan inte förbjuda odling av GMO-grödor.

– Samhällsbyggnadskontoret utför märkningskontroller enligt livsmedelslagstiftningen och medverkar i Livsmedelsverkets GMO-projekt.

– Serviceförvaltningens upphandlngsenhet ska i samråd med berörda nämnder/förvaltningar beakta frågan inför kommande upphandling av livsmedel.[Enligt tidigare tagit beslut ska livsmedel innehållande GMO inte upphandlats.]

– Vid utarrenderande av kommunal jordbruksmark ska avtal regleras så att GMO ej används.

Försiktighetsprincipen skall tillämpas i Kalmar kommun när det gäller GMO-grödor. GMO hotar att slå ut ekologisk odling och biologisk mångfald. En användning av GMO i vår kommun skulle inte bara rimma illa med våra höga ambitioner inom miljöområdet, utan också innebär en hälso- och miljörisk och allvarligt äventyra förutsättningarna för ett hållbart jordbruk.

Kalmar kommun uttalar därför som sin inriktning att vara en GMO-fri zon, såväl inom odling som inom förädling och konsumtion. Det betyder att kommunen officiellt tar ställning mot genmanipulerade produkter och motsätter sig all odling av GMO-grödor och all handel med GMO-produkter.

Ett svar

  1. Whei! Go Kalmar, jag blir svällande stolt över detta i mitt kalmaritiska hjärta!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: