Sverige det nya Genmodifierade Matlandet, vem vill äta gen-mat?

LRF:s GMO-policy från 2006 som tydligen gäller fortfarande år 2010…….

Sverige ska ju bli det nya matlandet inom EU, nå vad ska vi bjuda våra vänner nerifrån kontinenten på då?

Eftersom Sverige är det mest envetna land inom EU där all möjlig GMO-gröda bara måste odlas till vilket pris som helst, så undrar vi vad slags mat det kan bli med glyfosfat-innehåll, Amfora-potatis, med mera….

Gentekniken kan bidra med samhällsnytta inom många olika användningsområden. LRF säger ja till att använda olika gentekniker inom de gröna näringarna både för att spåra förädlingsmaterial och för att framställa genetiskt modifierade organismer (GMO), förutsatt att produkterna bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling samt inte negativt påverkar människors livskvalitet, tyvärr är det redan försent Eskil!

LRF anser att nytta och risk vid användning av GMO och annan genteknik ska bedömas i varje enskilt fall.

Hårda krav på odlingar

Gentekniken ska tillämpas med försiktighet och utgå från konsumenternas och producenternas etiska värderingar. Hårda krav måste ställas både på försöksodlingar och på kommersiell odling.

Ansvaret för miljöpåverkan, oönskad spridning av pollen och ekonomisk skada måste vara tydligt innan kommersiell odling påbörjas. Eskil! Samexistensregler ska visa hur odling av GMO ska gå till utan att grannars odlingar pollineras.

EU:s nya regler för märkning och spårbarhet underlättar öppenhet och ger en likformad märkning. Märkning, utöver den som är lagstadgad, ska så långt möjligt ske i samråd och samförstånd med andra parter på livsmedelsmarknaden.

Djur som äter GMO behöver enligt lagstiftningen inte märkas. Det går inte att verifiera vad djuren har ätit med analyser. Nästan all soja till grisar är inte GMO-fri och fodret till andra djur är inte helt GMO-fritt. Om man av olika skäl absolut inte vill äta kött från djur som ätit GMO kan man välja Svenskt Sigill eller KRAV. Nästan allt importerat kött kommer från djur som ätit GMO.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: