Klimatsmart mat, närproducerat, utreda mängden halvfabrikat, Krav-märkt, ekologiskt odlat, rättvisemärkt, GMO och slowfood

Behoven utreds för framtiden
Kristianstadsbladet 12 december 2009

Östra göinge
Hur ska Östra Göinge ha det med maten på skolor och äldreboenden i framtiden. En kostutredning har inletts och ytterligare en är på väg. Men först ska förstudie av dagens verksamhet göras.

Strax innan sommaren fick tjänstemän i Östra Göinge kommun uppdraget att utreda en konkurrensutsättning av kostverksamheten.

Ungefär i samma veva antogs en livsmedelspolicy som innebär att Östra Göinge har målet att handla mer ekologiska livsmedel.

Varken det ena eller det andra har ännu lett till något resultat. Och så sent som på förra kommunfullmäktige togs ytterligare beslut om att tillsätta ännu en kostutredning, denna gång skulle man också titta på huvudingrediensen. Det vill säga maten.

Innehållet i maten
Ett tilläggsanslag från Ingvar Nilsson i miljöpartiet antogs vilket innebär en ny kostutredning där man också ser till innehållet i vår mat. Kostutredningen ska lyfta fram aspekter som klimatsmart mat, närproducerat, utreda mängden halvfabrikat, Krav-märkt, ekologiskt odlat, rättvisemärkt, GMO och slowfood.

– Mat är något som intresserar alla. Det finns många åsikter och kostfrågan känns väldigt spretig, säger kommunalrådet Tommy Johansson som understryker att i grunden handlar det mycket om pengar.

(…..)

– Frågan är viktig och betyder mycket. Alla berörs av mat.

Att kommunens mål att 25 procent av livsmedelsupphandlingen nästa år ska vara ekologiska livsmedel inte kommer att uppnås kommenterar han så här:

– Det har hänt mycket inom kosten både vad gäller halvfabrikat och tillsatser. Det gäller att vara självkritisk.

– Vi kommer att driva frågan att gå mot ekologiskt och mindre halvfabrikat. Personligen anser jag att vi måste gå mycket längre än 25 procent ekologiskt, säger Tommy Johansson.

(Läs mer)

%d bloggare gillar detta: