Småbrukarna är emot GMO

Jag heter Daphne Thuvesson och är ordförande för Småbrukarna i Östra Småland och Öland en av 15 lokalavdelningar. Förbundet har mer än sex tusen medlemmar runt om i landet. Småbrukarna arbetar för jordbruk utan gifter och för närproducerad mat. Vi är emot genmanipulerat utsäde och foder. Vi vill bevara de gamla djurraser och nyttoväxter och skapa bättre kontakt mellan odlare och konsumenter  med färre mellanhänder. För att uppnå detta behöver vi ha bönder och smågårdar kvar på vår landsbygd.DSC05203

Under tusentals år har bönder runt om i världen förädlat fram den mängd olika växtsorter som är grunden till den biologiska mångfald som har funnits (och som idag är hotad) inom jordbruket  – de tusentals sorter av potatis i Anderna, ris i Asien, frukter i Europa. Sorter som är anpassade till de lokala ekosystemen och som kan odlas utan gifter och andra dyra insatsmedel. De är dessa frösorter som finns i genbanker runt om i världen – vår gemensam arv – som multinationella företag som Monsanto nu tar patent på. Dessa kan ersättas med patenterat GMO-utsäde. I jakt efter största vinst,  stjäl de från bönder deras rätt att har kontroll över sitt eget utsäde, att föröka det och ge bort den som det har alltid gjort för att försäkra att jordbruket har en rik och nödvändig biologisk mångfald att bygga på.

Det storskaliga industrijordbruket, med GMO som sin spetsteknologi, använder flygplan för att spruta gift på grödorna och föder upp  tusentals grisar i trånga lokaler med GMO-foder. De är  en katastrof. Vi förgiftar vår jord och vatten och skapar förhållanden för svininfluensa och andra sjukdomar att utvecklas. Det storskaliga industrijordbruk ger oss giftig och näringsfattig mat, sjuka ekosystem och patent på liv. Bojkotta girigheten. Skapa ett GMO-fritt Kalmar, ett GMO-fritt Sverige, en GMO-fri värld.

(Manifestation för ett GMO-fritt Kalmar Län fredag den 5 juni)

///////////////////

TV4 Nyheterna om ”GMO-fritt Kalmar”

(18:30 20090605)

//////////////////

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: