Vi vill göra hela Kalmar län som GMO fri zon

Vi gör Kalmar Län GMO fritt
Miljöpartiet 2009-06-06, Debattartiklar

Akiko Frid från Greenpeace och Daphne Thuvesson från Småbrukarna överräcker ett diplom till ordföranden för Kvinnligt Biodlarnätverk.

”Greenpeace:Trots att de svenska konsumenterna och bönderna är emot GMO är Sveriges regering en av de mest GMO-vänliga i Europa. Sverige har systematiskt röstat ja till GMO när frågan behandlats i EU.De flesta andra länder har röstat nej eller avstått.”

Vi genomförde igår eftermiddag en manifestation på Larmtorget mot GMO tillsammans med ett tiotal organisationer som alla uttalade sin oro inför jordbruksministerns positiva inställning till GMO i Sverige.Bloggare och journalister var där och på TV 4 fick vi sen se en kortrapport

(…..)

Några oberoende långtidsförsök med GMO-mat finns inte !

I USA är 93 procent av sojabönorna och 82 procent av rapsen genmanipulerad. Det uppskattas att tre fjärdedelar av alla livsmedel i USA innehåller GMO. Den amerikanska allmänheten är oinformerad (där finns det ingen märkning av mat med GMO), vilket innebär att amerikanarna är ofrivilliga försökskaniner för ett gigantiskt genteknikexperiment.

Den 19 maj, 2009 uttalas det ett moratorium mot GMO odling av AAEM:”The American Academy of Environmental Medicine released its position paper on Genetically Modified foods stating that ”GM foods pose a serious health risk” and calling for a moratorium on GM foods. Citing several animal studies, the AAEM concludes ”there is more than a casual association between GM foods and adverse health effects” and that ”GM foods pose a serious health risk in the areas of toxicology, allergy and immune function, reproductive health, and metabolic, physiologic and genetic health”.

I Europa har motståndet mot GMO varit större än i övriga världen och den enda GMO-gröda som är godkänd för odling är en majssort, MON 810 som själv producerar Bt-gift. Flera länder i Europa, inkl Tyskland och Frankrike, har förbjudit dess odling på grund av miljörisker.Redan har närmare 200 regioner i 28 europeiska länder nu förklarat sig själva som GMO-fria.

Eftersom Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson har förklarat sig som GMO anhängare vill vi göra folk uppmärksamma på vad som händer och samtidigt utmana våra politiker att utropa Kalmar kommun och därefter hela Kalmar län som GMO fri zon.

(Läs mer)

%d bloggare gillar detta: