Åre kommun – en GMO-fri zon

Åre kommun är den andre kommunen i Sverige som har beslutat att bli en GMO-fri kommun. Östersunds kommun var först ut och förhoppningsvis kommer övriga kommuner i länet och landet att följa efter.

Åre kommun har antagit utmaningen att principiellt och symboliskt ställa sig bakom målet att ha: Ett GMO-fritt Åre kommun och Jämtlands län. En kommun och län där inga genetiskt modifierade grödor odlas vare sig på åkrarna, i trädgårdslanden, i skogen eller i fältförsök. Ett län där ingen mat produceras med hjälp av genetiskt modifierade grödor och där ingen genmodifierad mat återfinns i våra butiker.

Förslaget om en GMO-fri kommun kom redan i fjol men då beslutade kommunstyrelsen att det inte gick att utropa Åre kommun till en GMO-fri zon. Detta eftersom det är omöjligt att besluta vad som får odlas och säljas inom kommunen. Men nu har vänsterpartiet, Naturskyddsföreningen i Åre, Åre FN-förening och nätverket Grönare Åre väckt frågan igen. Den här gången beslutade Åre kommun att följa Östersunds sätt att tackla frågan.

Det är mycket positivt som händer inom gräsrotsarbete kring GMO frihet nu. Tänk att Anders Lunneryds motion i LRF-Väst gick igenom liksom liknande motioner i Jämtlands LRF, att vi har två kommuner som antagit att bli GMO-fria zoner och att Jämtlands länsstyrelse har med det bland sina 16 miljömål för att nämna några roliga händelser. Gräsrotsnivån är stark – se bara alla dessa brev till beslutande på EU nivå.

Och tänk på att vi är så många som är med i nätverket ”Hejdågmo”.

I slutet på mars hade vi i Östersund besök av Akiko Frid och Joakim Borg från Greenpeace tillsammans med Moa Larsson Sundgren från Lokalgruppen Järna/Södertälje Hej Då GMO. På söndag kväll den 29 mars hade vi ordnat ett möte för intresserade där vi gick igenom vad som hänt inom GMO-området. Statistik för odlingen i världen, redovisning av nya grödor, hur försäljningen av genmodifierade produkter har utvecklats, kontaminering som strategi och hur motståndet har stärkts. Dessutom berättade Akiko Frid om sitt arbete och peppa oss till fortsatt verksamhet.

På måndagen den 30 mars uppmärksammades Bogna Wojtkiewicz Adolfsson med ett pris i form av ett diplom och en lunch som uppskattning för sitt arbete att få Östersunds kommun att utropas till landets första GMO-fria zon. Det var ett viktigt arbete som fick ett mycket positivt mottagande av de övriga politiska partierna i Östersunds fullmäktige. Man var helt eniga om beslutet.

Dagen avslutades med att vi åkte vidare för att träffa representanter för Bräcke kommun för att diskutera deras arbete för en GMO-fri zon. Vi träffade kommunalrådet Sven Olof Draxten, 2:dre vice kommunalråd Kjell Nilsson och oppositionsrådet Yngve Hamberg vilka alla lät positiva till att agera för ett GMO-fritt Bräcke kommun.

mvh Liv

Annonser

Ett svar

  1. Hej. Jag vill bara tala om att resultatet av den första motionen (från centerpartiet) var att kommunfullmäktige beslutade att GMO-grödor inte fick användas på kommunens utarrenderade åkermarker och att kommunen inte skulle köpa in produkter med GMO. Vi ansåg att vi kunde styra över något annat än det.
    Men vi är inte sämre än att vi kan ändra oss! Åre kommun har dessutom sedan 1986 var utropad som en kärnvapenfri zon. Lika sympoliskt det!

    Eva, ordförande i kommunstyrelsen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: